== schrik == Sensor reiniging == CCD reinigen == cleaning == eng ==

U leest en handelt op eigen risico!

 

Net als je denkt dat je dankzij de digitale fototechniek geen last meer hebt van stof, stof op je dia's, in je diaprojector, in de doka, op je negatieven, in de scanner, stof, stof, haren, viezigheid.....

grrrr *(^&^$^*&*)*)*&^&$$##@@$aahhrrgggh

...blijkt het net geschoten beeld met je nieuwe digitale reflex een rare plek te hebben. Sterker nog, ze zitten op alle foto's!!!!! EN HET WORDEN ER STEEDS MEER!!  Wat nu?

Ah, de fotohandel kent het probleem, wat zegt u?, Opsturen naar de importeur?, voor 40 euro?,  6 weken weg?, kan het niet anders? 

Er zijn ook "officiŽle" schoonmaakmiddelen te koop, eveneens voor astronomische bedragen.

 

Toch maar even op het internet gespeurd, dan blijkt dat veel mensen zelf een oplossing bedacht hebben, typ maar eens in een search-machine in:

sensor cleaning     of      sensor reinigen.

 

Ik denk dat de commercie gretig gebruik maakt van de voorzichtigheid (lees angst) van de camerabezitter. Daarom heb ik zelf maar eens wat geprobeerd.

Ik moet toegeven, de eerste keer had ik het zweet in de handpalmen, en dacht ik, loopt dit wel goed af? Maar als je jezelf een paar belangrijke vragen vooraf hebt gesteld, EN een paar voorwaarden hebt vervuld,

dan is het helemaal niet moeilijk!

VRAGEN:

1: Hoe erg is het stof? Als je stofjes niet of nauwelijks zichtbaar zijn, zou ik nog even wachten, maar als je bijvoorbeeld een serie foto's wilt maken van gladde glanzende oppervlakken of zo, zou ik zelf wel liever eerst schoonmaken dan achteraf alle vlekken moeten weg-fotoshoppen!

2: Kan ik fijne handelingen en bewerkingen doen (rustige handen en scherpe ogen)

3: ben ik kalm en rustig? (geen half krat pils achter de kiezen....)

4: heb ik een idee waar de viezigheid op de sensor zit?

5: Is de accu van de camera vol, of heb ik een netvoeding aangesloten?

6: Heb ik de gewenste "gereedschappen" (niet pluizende of harige wattenstaafjes, en isopropyl-alcohol)

7: staat de camera op statief (stevig) in een goede positie? (goed zicht, veel licht en weinig stof, bij mij de badkamer NA het douchen)

 

Die wattenstaafjes die ik gebruik komen van de C1000, de isopropyl-alcohol van de drogist, en het kost nagenoeg niets.

Nu is het belangrijk om te bedenken dat, (in elk geval bij mijn Nikon D70, informeer u als u een andere camera heeft!),  het te bewerken oppervlak, dus NIET DE SENSOR ZELF IS, MAAR EEN GLASPLAATJE!!!!!

Wordt het ineens minder eng!

 

EN NU AAN HET WERK!

 

1: testfoto maken (kleine lensopening (F22 oid op oneindig en een egaal donker vlak (lucht)), zodat je de vlekjes goed kunt zien,

2: beoordelen waar het stof zit,

3: Spiegel opklappen (lees uw manual, denk aan voldoende power, zodat de spiegel NIET dichtklapt als er net met je p.t.n inzit,.......)

4: Poetsen met bijna droog staafje (isopropyl-alcohol) Steeds een nieuw staafje nemen!!!!! (anders verplaats je het stof, en misschien krijg je ook nog krassen.......

5: NIET te hard drukken!!, en zo weinig mogelijk poetsen. EN VOORAL NIET BLAZEN!! (deed ik zelf de eerste keer, zelfs dat speeksel heb ik er weer keurig afgekregen, sensors kunnen dus wel wat hebben)  ........

 

Dan weer een testfoto maken en evalueren, want je ziet het stof zelf NIET op de sensor zitten, het zijn meestal echt superkleine stofjes!

En zo verder totdat de sensor (voldoende) schoon is.

 

 Als ik, elke keer dat ik stof op de sensor had, de camera had weggebracht, had ik inmiddels al een vermogen gespendeerd!!!

U doet dit op uw eigen risico, u kunt me mailen met vragen of suggesties,

maar IK BEN NIET VERANTWOORDELIJK voor uw handelingen!!

Succes!! 

SCHOON!!