Wat te doen als je net een Rubinar 500mm Mirror hebt gekocht, en hij past niet op je camera......?

(of een MTO-11CA ( russentonne ))

           

Delen oorspronkelijke tekst en enkele

foto's gebruikt van:

Copyright 2001  
Leonard Flanagan
 

 

  

Als u besluit de instructies voor modificatie toe te passen, doet u dit geheel

voor       EIGEN RISICO     !!!!

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het ziet zitten om een objectief dat op zich goed werkt, te demonteren. Lenzen zijn natuurlijk ook precisieobjecten, maar in dit geval wordt ook geen glas of spiegelelement uitgebouwd.

Bovendien, deze russische lenzen zijn robuuste en vooral, elementaire bakken. Degelijk maar heel eenvoudig. 

Als de lens niet op de mount gezet kan worden omdat het spiegel-flitserhuis te ver naar voren steekt, (zie het plaatje hierboven voor een voorbeeld van een Canon 300D met Rubinar 500mm), moeten we de afstand vergroten. Dit kan natuurlijk met een tele-converter, maar dan verlies je lichtsterkte, en wordt soms teveel vergroot.

Als je daarnaast de lenskwaliteit niet wilt be´nvloeden, biedt een macro-tussenring de oplossing. De vergroting van een 11mm ring op een 500mm tele is eigenlijk te verwaarlozen, en de lichtafval is ook maar heel gering.

In mijn geval is een ouderwetse Panagor, een  11mm exemplaar de goede keuze. Heel goedkoop op marktplaats gekocht. Geen lens electronics beschikbaar, maar dat hoeft ook niet, want de lens is toch manual.

Daar wordt overigens nog wel door mij aan gewerkt. Misschien kan ik t.z.t. de mirrorlenzen met matrix-belichtingsautomatiek gebruiken, door het inbouwen van een Matrix-CPU in de tussenring, maar dan zien we dan wel..

Zoals met alles in het leven heeft iets voor- en nadelen....... ook hier..

Het toepassen van de tussenring heeft in dit specifieke geval een groot nadeel, het scherpstelpunt wordt verplaatst, zodat de oneindig instelling niet meer "oneindig" is.....

Tja, en dat is dus het probleem, maar dat kunnen we aanpassen......

 

 

De Rubinar en de Russentonne hebben inwendig voor het scherpstellen bij de oneindig-instelling een aanslagschroef of nok. Deze nok voorkomt dat je de lens te ver indraait, zodat onderdelen misschien tegen elkaar aan zouden kunnen komen....

Deze nok moeten we gaan verdraaien, of we moeten de schroef verwijderen, zodat de lens voorbij het oneindig-punt kan worden scherpgesteld.

 

  De " Russentonne ", de MTO-11CA

Hier is het heel eenvoudig, kijk eerst naar de foto:

Aan de buitenzijde kun je op de aangegeven plaats de aanslagschroef uitdraaien, en eventueel verwijderen, maar ik denk dat het wel slim is om het ontstane gat op een of andere manier te dichten. Stof en vuil moeten wel buiten blijven!

Meer is er niet te doen, wees je er alleen wel van bewust, dat er geen oneindig stop meer is. Niet te ver doordraaien.

 

 De Rubinar 500 5.8

Deze is moeilijker. Allereerst begin je met het verschuiven en/of verwijderen van de rubber-greep van de  scherpstelring. Dit rubber zit er gewoon omheen gerekt. Daaronder bevinden zich 3 mini-schroefjes.

Deze 3 schroefjes moet je dan 1 voor 1 een slag of meer losdraaien (ze zorgen nl ook voor de centrering van de scherpstelring.

Als ze voldoende zijn losgedraaid, kun je de metalen scherpstelring naar voren toe afnemen. Zie de foto hieronder. TIP TIP TIP!!: Om het samenbouwen te vergemakkelijken is het aan te bevelen om een paar merktekens aan te brengen...

Op de onderstaande foto is te zien hoe e.e.a. in elkaar zit. De zilverkleurige ring zit normaal aan de binnenkant in de scherpstelring, je ziet de nokken die bij de oneindig-stand tegen elkaar aanliggen.

Ik heb zelf NIET, zoals hierboven is afgebeeld, de alu-ring verwijderd, maar ik heb 'm losgeschroefd en wat verdraaid, zodat de lens wel voorbij oneindig gesteld kan worden, ik offer dus de dichtbij-instelling hiervoor op, want close-up's maken is beslist NIET de kracht van dit objectief.....

 

Volgens de oorspronkelijke handleiding zou je, door het losmaken en verwijderen van de alu-ring, het hele voorste lensdeel kunnen UIT-draaien, zodat beide lensdelen uit elkaar genomen kunnen worden.

Ik heb dat NIET geprobeerd!

Was in mijn geval ook niet nodig, want mijn scherpstelring draait heel soepel....gelukkig.

Voor de volhouders:

Wat je hier ziet, is de schroefdraad van het objectief op het VOORSTE lensdeel. Op de achtergrond zie je het achterste lensdeel, met de statiefbevestiging. 

Door de "geweldige" kwaliteitscontrole in de voormalige USSR, wil het wel gebeuren dat er in de

schroefdraad onvoldoende vet

 zit. Daarvoor in de plaats zit er soms metaalslijpsel tussen, de reden waarom sommige Russische lenzen stroef en/of onregelmatig draaien. Ook sommige andere merken kennen het probleem van stroef scherpstellen.

Welk type vet gebruikt moet worden, is mij niet bekend, wie het wel weet, nodig ik uit mij een mail te sturen.

De volgende binnengekomen tip wil ik u niet onthouden:

Van L. Bouma:      kopervet (vullend) of keramiekvet (bestand tegen extreme temperaturen)

Ik zelf heb dit nog NIET geprobeerd.

 

Tenslotte:

Er is ook een andere Russische 1000mm, een Rubinar 1000mm. Deze is NIET te verwarren met de MTO-11CA. Deze lenzen zijn NIET identiek.

De Rubinar 1000mm (links) is voor zover ik weet niet door een amateur te demonteren. Ik las ergens, dat als je het probeert, er kogellagers uitvallen die je er niet meer inkrijgt....

Deze Rubinar heeft een voor fotografie iets verfijndere opbouw, waardoor de beeldkwaliteit iets beter is dan die van de MTO. (rechts)