Nikon AF-300mm F4 - TEST

Het bezit van een grote, lange telelens, is voor veel mensen onbereikbaar.

Maar wat te doen, als je vaak onderwerpen op grote afstanden wilt vastleggen? Dan ga je dus voor een goede 2e-hands, met technologie van "gisteren". Dankzij het internet is de hele wereld bereikbaar!

Maar waarom een 300mm tele aanschaffen, als je toch al een Nikon AFS-70-300VR zoom hebt?

 

Links de 70-300VR zoom, rechts de AF300 F4.

De AFS VR 70-300 is ook een goede lens, maar de 300mm F4 is nog een heel stuk scherper, deze 2 foto's zijn 100%-uitsneden, van een foto gemaakt met een 2x teleconverter ertussen. De afstand is ongeveer 1,5 kilometer. De techniek wordt tot het uiterste gedreven!  De beelden spreken voor zich...

Voor een 300mm is dit best een indrukwekkende lens, qua gewicht (1400gram) en afmetingen (21cm lengte, filtermaat 82mm). Het is dan ook (of was in zijn  tijd), een professioneel product.

Hij is volledig van metaal gebouwd, alles voelt degelijk en doordacht aan. Er zit een ingebouwde zonnekap op, en een uitneembare filterhouder voor 39mm filtertjes. Er moet altijd een filter inzitten, want het ingebrachte is een onderdeel van de optische constructie. Dat zie je aan de focus, die verandert als je het filter uitneemt. 

De scherpstelling is gebaseerd op het oude systeem, met de aandrijving vanuit de camera-body. Dus er is voor een D40 bijvoorbeeld,  geen AF beschikbaar. Voor de body's met AF-aandrijving geldt dat de snelheid redelijk is, niet te vergelijken met het modernere AF-S! Maar, door slim gebruik te maken van de traploos!!! in beide richtingen instelbare AF-begrenzer, is er toch prima mee te werken.           

In de MF-stand (klik-schuif op de AF-ring), is het scherpstellen NIET lekker gedempt, maar wel zeer precies en absoluut spelingvrij, en de greep is perfect! In alle gevallen vindt door het IF-ontwerp,  de scherpstelling binnenin plaats, van buiten beweegt er niets. In de AF-stand wordt de ring niet meegenomen.

 

 

Hier rechts zie je de nieuwste AFS-versie, optisch zijn ze vergelijkbaar, allebei met het van Nikon bekende ED-glas. Alleen is op het oude model de statiefgondel veel beter! Deze is prima bruikbaar, maar toch gebruik ik het liefste ook hier weer de Manfrotto lens support 293:

 

 

 

 

 

 

Er gaat niets boven maximale stabiliteit! Zeker als je wilt testen! 

 

Testresultaten:

Deze 300mm Nikkor is de compactste pro-tele van Nikon. De beeldkwaliteit is gewoon super!

De onscherpte-delen in de foto's zijn heel zijde-achtig zacht en glad, de lens is zelfs met een 2x converter goed scherp, en zelfs dan is er nauwelijks sprake van chromatische abberatie. Zonder converter is de lens reeds bij de volle opening (F4) tot in de hoeken ragscherp!

Diafragmeren is alleen een handige keuze voor meer scherptediepte!! De beeldkwaliteit is zo al prima!

 

 

 

Een paar voorbeelden:

300mm F4, 2x-teleconverter, 22mm tussenring,  1/320e, F7,1,  ISO200

 

F

 F4, 1/1250e 200ISO

 

DE CONCLUSIE:

Geen supersnelle AF-S autofocus, maar als je weet met de traploos instelbare AF-limiter om te gaan, is er geen enkel probleem.

 

zeer goede beeldkwaliteit reeds bij volle opening (contrast en scherpte)

relatief goedkoop 2e hands

zeer degelijk

ook met 2x teleconverter bruikbaar, met goede resultaten!