Meyer Orestegor 300mm F4

 

Deze lens is nauw verwant aan de Pentacon 500mm.

Een grote en zware lens (ruim 2000gr), bedoeld voor het Pentacon-Six middenformaat systeem, maar dankzij adapters ook prima op Nikon (en andere) DSLR-systemen te gebruiken.

Deze ouderwetse lenzen zijn zeer degelijk, van buiten ziet ie er wel gebruikt uit, en op de voorste lens zitten een paar kleine vlekjes, maar wat kon me gebeuren?

De eerste foto's waren verbazend!

En ook: met een lens als dit, kun je jezelf ook uitstekend verdedigen! (haha)

Hier vind je nog meer info over de Pentacon - familie

Deze lenzen stammen nog uit de tijd dat er minder op de centjes werd gelet, en meer op kwaliteit en duurzaamheid werd gebouwd. Kijk toch eens naar het diafragma, duidelijk te zien door de enorme frontlens:

19 lamellen!!!!

 

 

Deze lens is in twee uitvoeringen gemaakt, de nieuwere is de Pentacon 300mm F4, die ziet er iets fijner uit, heeft groene i.p.v. rode opschriften, en heeft MULTICOATING!

Er is geen enkele koppeling met de camera, de focus, maar OOK het diafragma, is handbediend. Dat is in het begin wel even wennen.

Je moet dus met het diafragma open scherpstellen, en dan de sluitertijd en diafragama kiezen, vervolgens moet je nog het diafragma DICHTDRAAIEN! Wel is er een instelbare ring, die je op het gekozen diafragma kunt zetten, zodat je 'm wel in 1x kunt dichtdraaien!

De scherpstelling is zwaar, maar heel zijdeachtig, en zeer precies, geweldig!

Ook zit er een tank van een statiefgondel aan, is werkelijk erg degelijk en stijf!

Door de kolossale massa blijkt ook dat het objectief en de camera samen perfect gebalanceerd op het statief staan. Daardoor zijn er nauwelijks trillingen.

 Nog iets interessantigs: Deze lens heeft samen met de Pentacon 500mm een afneembare en uitwisselbare vatting. De originele vatting is de Pentacon Six vatting, maar er is ook een M42 vatting verkrijgbaar.

 

 

 

 

Omdat ik de 300mm heb aangeschaft met de M42 adapter, heb ik, na lang zoeken, bij

www.baierfoto.de

een nieuwe Pentacon Six adapter EN een P6 naar Nikon AI adapter gekocht.

Deze leverancier verkoopt allerhande adapters voor middenformaat systemen naar allerleid DSLR 35mm systemen! Echt heel erg interessant!

M42-lenzen zijn nl. niet gemakkelijk te gebruiken in het Nikon-systeem, door de afwijkende afstand tot het "film(sensor) oppervlak". Daardoor is er een adapter nodig met een correctieglas, waardoor de beeldkwaliteit minder wordt.

Met deze lenzen is dat dus NIET nodig!

 

 

Testfoto's:

Persoonlijk ben ik vreselijk onder de indruk van deze lens!

Hij is ragscherp, maar wordt nooit hard, iets dat je met de moderne kitlenzen nog wel eens hebt, eerder zijdeachtig. Ook het verloop naar de onscherpte is geweldig! Alleen is er bij volle lensopening sprake van CA, die bij het diafragmeren nagenoeg geheel verdwijnt.

Nu met de D700 heb ik opnieuw gekeken naar de prestaties van deze lens. De D700 levert hier een positieve bijdrage, aangezien CA door de Expeed-processor in de camera wordt gedetecteed, en verwijderd. Als je in CaptureNX werkt, is ook in RAW de aanpassing reeds gedaan!

Je zou verwachten dat de lens dan toch op deze camera gebreken toont (de D700 is extreem kritisch), maar daar is geen sprake van!

Allemaal bij F8 op een mooie zonnige dag,

De foto's hieronder zijn onbewerkte 100%-uitsneden.

Hierboven de Orestegor, hier beneden de legendarische AF-Nikkor 300mm F4 IF-ED

Behalve dat de Nikkor scherper is, zie je ook de iets andere kleurweergave (Witbalans vastgezet)

 

Een dakdetail bij F8:

Briljant en glashelder!

Hieronder weer een onbewerkt, onverkleind 100% uitsnede. Hier zie je dat er een klein beetje CA te zien is.

 

Ook met tussenringen is dit een geweldige lens voor dichtbijopnames!

De onscherpte in de achtergrond is geweldig mooi zijdeachtig!

 

Op de nieuwe D700, die nog veel genadelozer de onvolkomenheden van het glas laat zien, overtuigt de Orestegor 300mm ook volledig! 

Dit is een mega-lens!

Deze pimpelmees-foto  is een 60% crop van het originele beeld. Ik vind ook de onscherpte prachtig!

Data: 1/200e,  F5,6,  720ISO,  met M42-adapterglas!

Deze sneeuwklokjes zijn ragscherp, maar "zijdeachtig, niet hard! Ook hier verloopt de onscherpte prachtig!

Data: 1/20e,  F8,  200ISO,  zonder M42-adapterglas!