Sigma EX 50-500mm F4-6,3 HSM

De Bigma...

 
 

Ik heb mij altijd al aangetrokken gevoeld tot tele-fotografie. De mogelijkheden die je hebt om details uit de natuur of de omgeving te halen, dan wel om de waarneming te vervormen, zijn fascinerend!

Toen ik een weer een full-frame camera had, besefte ik dat ik wel behoorlijk gewend was geraakt aan de crop-factor van een APS-formaat camera.

Er moesten dus meer mm's komen die een beetje snel en makkelijk te gebruiken waren. Mijn manual spiegellenzen en de Pentacons kwamen in dit geval niet in aanmerking, omdat ik ook een lens wilde met AF.   

De Sigma EX 50-500 is een lens met een zeer goede reputatie qua beeldkwaliteit. Hij zou alleen zwaar zijn. (1800gr) Vandaar ook de liefkozende bijnaam: de BIGMA!

Het idee dat je de best mogelijke long-tele beeldkwaliteit kunt krijgen voor een zo laag mogelijke prijs, sprak me wel aan, dus hup, Marktplaats maar weer eens bezoeken!

 

Gemonteerd op een statief, en ondersteund door de Manfrotto Lens support 293 (mijn favoriete accessoire), is dit best wel een "sexy machientje"!

 

Zwaar, dat wel, maar veel lichter dan mijn andere long-tele's! En door het gewicht, lekker stabiel.

Door de lenssteun naar boven te draaien, en het handvat zo te gebruiken als afgebeeld, is de hanteerbaarheid van het geheel tijdens een wandeling subliem!

Deze lens heeft wel supersnelle scherpstelling (HSM), maar geen beeldstabilisatie. Daarom is een statief of een monopod absoluut noodzakelijk.

Persoonlijk ben ik toch al niet zo gecharmeerd van beeldstabilisatie, en houd ik gewoon meer van een goede beeldkwaliteit en een stevig statief voor de allerbeste beeldkwaliteit. Ik bekijk de beelden dan ook op 100%, en dan moet het ook superscherp zijn. Dat is me met beeldstabilisatie nog nooit betrouwbaar gelukt. En een foto die voor 90% scherp is, is voor mij een mislukte foto. Maar dat is mijn eigen mening en een heel ander verhaal.

De mogelijkheid om (zeker op een FX-camera) ZONDER LENSWISSELING van 50mm (standaardlens!!!) tot 500mm te gaan, is in de praktijk gewoon geweldig handig. Met 1 lens pak je bijvoorbeeld vogels, maar ook het landschap in zijn geheel!

Hij accepteert zelfs teleconverters tot maximaal 1,7x, daarboven wordt het beeld wel erg zacht. Wel moet er dan veel licht zijn, of moet je de ISO_waarden opkrikken. Met een TC erop is de AF de kluts helemaal kwijt, bij het gebruik van een originele Sigma TC wordt de AF dan ook terecht helemaal uitgeschakeld!

 Het objectief vignetteert een beetje, maar dat is makkelijk te corrigeren, Ook is er een beetje CA te zien, maar daarvoor geldt hetzelfde. De D700, met zijn Expeed-processor, verwijdert de CA en de vignettering trouwens vanzelf al.

Vanaf 450mm wordt het beeld duidelijk wat zachter, 2 stops diafragmeren helpt hiertegen heel goed.

Hieronder zie je een 100% crop van een foto gemaakt met de D700 en de Bigma op 370mm, plus een  1,7xTC erbij.

 

 Hier een duif, op 500mm en de 1,7x TC

 

 Hieronder een voorbeeld van het enorme bereik van de Bigma, de eerste op 50mm en dan een op 500mm, vanaf monopod.

 Dus, wat vind ik ervan?

De Bigma is een goed snelle(qua AF) lens, die best wel min of meer permanent op de camera kan zitten. Zeker voor mensen met full-frame camera's die van tele houden, is dit een geweldige lens. Veel mensen zullen m zwaar vinden, maar een goede beeldkwaliteit moet nou eenmaal met geld EN gewicht worden betaald! In dit licht bezien, valt het dus eigenlijk heel erg mee.

Je hebt voor de beste resultaten wel veel licht of een verhoogde ISO nodig! Dus, op 200ISO kun je het vaak wel vergeten!

ik mis de beeldstabilisatie niet, daarvoor heb ik de monopod.

De beeldkwaliteit is prima, Hij scoort hoger dan bijvoorbeeld de Nikkor 70-300 VR2, alleen als er een TC wordt benodigd, scoort de Pentacon 500mm beter!